Dimensiunea de măcinare poate fi diferența între o ceașcă cu cafea delicioasă sau o ceașcă cu cafea neplăcută, cu gust amar. Aflați de ce mărimea contează și care este setarea ce ar trebui folosită pentru cafeaua de acasă.

Pentru prepararea unei cafele, mai bună, la domiciliu este nevoie de a petrece un pic de timp suplimentar la câțiva pași simpli, cum ar fi utilizarea temperaturii corectă a apei, cântărirea cafelei în loc de măsurarea în volum și măcinarea propriilor boabe de cafea proaspăt prăjită.

Din tot ce ai putea întâlni atunci când prepari cafea acasă, măcinarea cafelei este, fără îndoială, una dintre etapele cele mai importante, pentru că dimensiunea granulației poate schimba dramatic gustul băuturii tale. Dimensiunea și consistența granulației poate fi diferența între o ceașcă cu cafea dintre cele mai bune și o mizerie amară.

Descoperă cum mărimea granulației afectează băutura și ce mărime se potrivește pentru metoda de preparare aleasă.

 · DE CE CONTEAZĂ DIMENSIUNEA DE MĂCINARE?  

Când vine vorba de mărimea granulației, există trei fractori care fac diferentă: timpul de contact, rata de extracție și debitul.

· Rata de extracție crește pe o suprafață mai mare.

· Pentru a mări aria suprafeței, se macină mai fin.

· Cu cât viteza de extracție este mai mare, cu atât este nevoie de mai puțin timp de contact.

· O granulație mai fină poate reduce viteza de curgere a apei, crescând timpul de contact cu cafeaua.

Știind acest lucru, dacă aveți o metodă de preparare a cafelei, cu un timp de contact scurt, granulația trebuie să fie mai fină. În cazul metodelor prin imersiune, ce cufundă cafeaua în apă timp de câteva minute, timpul de contact fiind mult mai mare, prin urmare, necesită o granulație mai mare decât majoritatea metodelor de infuzie.

În cazul în care timpul de contact este prea mare sau granulația prea fină, rezultă o cafea supra-extrasă ce poate avea un gust amar. Dacă granulația este prea grosieră sau timpul de contact prea scurt, cafeaua se va dovedi slabă.

Aflarea echilibrului adecvat între cele două va ajuta la prepararea unei băuturi de calitate.

Diferite tipuri de filtre, presiunea și temperatura pot juca, de asemenea, un rol în determinarea dimensiuni de măcinare, dar cele mai multe metode de preparare operează între 90,6 grade, fără nici o presiune adăugată.

 · CE DIMENSIUNE DE MĂCINARE AR TREBUI SĂ UTILIZAȚI?  

Cu o serie de metode diferite de preparare a cafelei, este crucial să stiți ce dimensiune să utilizați, pentru a obține cea mai bună băutură.

· Cafeaua preparată la ibric (turkish coffee) necesită o granulație foarte fină, similar cu cea a zahărului pudră.

· Espresso este preparat prin utilizarea presiunii (aproximativ 9 bari), pentru a forța trecerea apei prin cafeaua compactată. Timpul de contact este foarte scurt și necesită o dimensiune de măcinare fină.

· AeroPress este cu French Press-ul în proiectare și utilizare, deși utilizatorii au găsit o mulțime de moduri pentru prepararea cafelei. Dimensiunea recomandată este între mediu și fin, în funcție de timpul de extracție.

· Sifonul (syphon) folosește presiunea pentru a forța apa într-o camera de retenție unde se află cafeaua. Odată ce timpul de infuzare a trecut, căldura este îndepărtată, ceea ce creează un vid în camera inferioară ce trage apa printr-un filtru. Această metodă necesită o dimensiune de măcinare mediu spre fin.

· Moka Pot este un filtru de cafea, ce folosește presiunea aburului pentru a forța apa în sus, printr-un filtru de tip coș, plin cu cafea. Timpul de contact este scurt, dar presiunea (aproximativ 1,5 bari) este un pic mai mare. Aceasta necesită o dimensiune medie a granulației.

· French Press este o metodă prin imersiune. Se adaugă apă peste cafea și se lasă la infuzat timp de câteva minute. Această metodă necesită o setare de macinare mai grosieră.

Desigur, toate recomandările de mai sus sunt doar – recomandări. Ele pot fi modificate în funcție de preferințe. Obținerea mărimii exacte de măcinare, necesită unele teste și optimizări.

În cazul în care băutura este un pic slabă, încercați o dimensiune ușor mai fină. Sau, în cazul în care cafeaua are un gust puternic sau ușor amar, testați cu o dimensiune puțin mai mare pentru a vedea daca aceasta rezolvă problema.