Chemex-ul a fost inventat în anul 1941 de către Dr. Peter Schlumbohm. Este un dispozitiv de sticlă, cu formă de clepsidră, pentru care se utilizează filtre de hârtie. Ca modalitate de infuzare este asemănător V60-ului, diferența constând în grosimea și tipul filtrului utilizat. Pentru Chemex se utilizează un filtru de hârtie triplu pe o parte, fapt ce permite reținerea uleiurilor și substanțelor solide din cafea fără să fie afectate aromele, rezultatul fiind o băutură rafinată, limpede, ușoară și savuroasă.

 

 · NECESAR · 

 

 · CHEMEX  

 · FILTRU PENTRU CHEMEX  

 · CAFEA (60 GR / 1 L APĂ)  

 · CÂNTAR  

 · RÂȘNIȚĂ  

 · KETTLE  

 · CRONOMETRU  

 · TERMOMETRU  

 

 

 · MOD DE PREPARARE · 

 

#1. Se umezește filtrul de hârtie. Nu e necesară o preîncălzire suplimentară a chemex-ului, acesta încălzindu-se în momentul în care se umezește filtrul de hârtie.

#2. Se pune chemex-ul pe cântar. Se cântărește și se macină cafeaua (granulație mediu-grunjoasă). Se pune cafeaua în filtru și se apasă ‘tara’ pe cântar.

#3. Se începe turnarea apei și se pornește în aceelași timp cronometrul. Se face o preinfuzie pentru a permite cafelei să “înflorească”, turnând o cantitate de apă egală cu cantitatea de cafea din filtru, având grijă să fie umezite toate particulele de cafea.

#4. După 30-45 de secunde se continua turnarea până se ajunge la volumul dorit (se pot face pause între turnari). Turnarea se face cu mișcări circulare, aproape de centrul filtrului, meținând constant fluxul de apă. E foarte importantă utilizarea unui kettle pentru acest lucru, deoarece gâtul lung și încovoiat permite o dispersie uniforma și constantă a apei.

#5. Procesul durează între 3-5 minute, în funcție de cantitatea de cafea preparată.