Dispozitivul a fost inventat în anul 1830, în Berlin și se bazează pe principiul de dilatare și contractare a gazelor. Concret, se încălzește apa din recipientul de jos a dispozitivului, fapt ce crează aburi pe măsură ce se dilată și forțează lichidul să urce printr-un tub îngust în partea recipientul de sus al dispozitivului. Apa trece printr-un filtru, care poate fi de hârtie sau pânză. Infuzia de cafea se produce în partea superioară, atât timp cât syphon-ul este menținut deasupra sursei de căldură. În momentul în care aceasta este îndepărtată, aburii din partea de jos se contract, creându-se efectul de vacuum ce forțează lichidul să revină în vasul inferior (de aici si denumirea de vacuum a dispozitivului).

În ultimi ani utilizarea acestui dispozitiv a devenit un adevărat trend, mai ales în zona Japoniei, existând chiar și campionate locale și mondiale de preparare a cafelei la vacuum.

Cafeaua preparată astfel este siropoasă și revigorantă.

 

 · NECESAR · 

 

 · SYPHON  

 · ARZĂTOR CU BUTAN (SAU SPIRTIERĂ)  

 · LINGURĂ DE BAMBUS   

 · CAFEA (60 GR / 1 L APĂ)  

 · RÂȘNIȚĂ  

 · CÂNTAR  

 · KETTLE  

 · CRONOMETRU  

 · TERMOMETRU  

 

 · MOD DE PREPARARE · 

 

#1. Se pune apa în vasul inferior al syphon-ului (de preferat ca apa să fie deja fierbinte, pentru a reduce timpul de preparare) și se aprinde sursa de căldură.

#2. În partea superioară se atasează filtrul cu lanț și se pune în poziție peste vasul inferior.

#3. Se cântărește și se macină cafeaua. Se adaugă după ce apa a ajuns în partea superioară a dispotivului, moment în care se pornește și cronometrul și se amestecă ușor cu lingura de bambus.

#4. Se lasă 45-60 de secunde, după care se stinge sursa de căldură, moment în care se mai amestecă ușor încă o data. Cafeaua preparată va coborâ în partea inferioară, iar în partea superioară vor rămâne rezidurile.

#5. Atenție! Cafeaua preparată la această metoda este cea mai fierbinte dintre toate metodele de infuzare a cafelei, așa încât trebuie lăsată cel puțin 5 minute să se răcească înainte de a fi consumată.