V60 este un dispozitiv de filtrare a cafelei inventat de către japonezii de la Hario, bazat pe design-ul filtrului creat de Melita în 1908, și se găsește în mai multe variante, precum și material (plastic, ceramic, sticlă, metal). E o metodă foarte nouă de preparare a cafelei și e foarte populară în rândul iubitorilor de cafea, în special a celor din tările Peninsulei Scandinave.

Denumirea de V60 provine de la forma de ‘V’ a dispozitivului și de la unghiul de 60° pe care îl formează laturile acestuia. Această metodă de preparare se bazează doar pe forța gravitațională.

Cafeaua rezultată este corpolentă și echilibrată, iar extracția este mai rapidă decât la alte metode de filtrare asemănătoare, datorită găurii existente la baza dispozitivului.

 

 · NECESAR · 

 

 · V60  

 · FILTRU DE HÂRTIE  

 · CAFEA (60 GR / 1 L APĂ)  

 · RÂȘNIȚĂ  

 · CÂNTAR  

 · KETTLE (CEAINIC CU GÂT DE LEBĂDĂ)  

 · CRONOMETRU  

 · TERMOMETRU  

 

 · MOD DE PREPARARE · 

 

#1. Se umezește filtrul de hârtie și se preîncălzește cana în care se face extracția.

#2. Se așează pe cântar dripper-ul cu filtrul de hârtie peste vasul de extracție. Se cântărește și se macină cafeaua mediu. Se pune cafeaua în filtrul de hârtie și se apasă ‘tara’ pe cântar.

#3. Se începe turnarea apei (la 88 -92°C), pornind în același timp și cronometrul. Se crează o preinfuzie, pentru a permite cafelei să ‘inflorească’ . Preinfuzia se face astfel : se toarnă 30-40 ml de apă, cu mișcări circulare, având grijă să se umezească toate particulele de cafea. Se așteaptă aproximativ 30-45 de secunde, în funcție de prospețimea cafelei, după care se toarnă restul cantității de apă.

#4. Turnarea se face cu mișcări circulare, aproape de centrul filtrului, meținând constant fluxul de apă. Este foarte important utilizarea unui kettle pentru acest lucru, deoarece gâtul lung și incovoiat permite o dispersie uniform și constantă a apei.

#5. Tot procesul ar trebui să dureze maxim 3 minute. Dacă acest timp este depășit se recomandă ca la viitoarea infuzie să se schimbe gradul de măcinare al cafelei cu unul mai grunjos.