În anul 1852 a fost invetat de Melior, dispozitivul bazat pe un sistem de presare-filtrare, ce mai târziu, în 1929, avea să fie patentat de către designer-ul milanez Attilio Caliman și cunoscut la scară largă sub denumirea de presă franceză, cafetiera cu piston, press pot, etc.

French Press-ul utilizează un piston pentru a presa și extrage toate uleiurile și aromele existente în cafea. Amestecul este filtrate printr-o sită de metal sau oțel.

Foarte importantă este cunoașterea exacta a capacității vasului și cantitatea de cafea dorită în final. În funcție de acești factori trebuie luată în considerare dimensiunea french press-ului (ex.: pentru o ceașcă de 250ml e necesar un french press de 300ml).

Este, de asemenea, utilizat în prepararea ceaiului.

 

Presa franceză este una dintre cele mai simple metode de preparare a cafelei și cel mai puțin costisitoare. Rezultă o cafea mai corpolentă decât prin metodele prin picurare (ex.:V60). Dezavantajul constă în predispoziția de a extrage amărăciunea și uleiurile. Cu toate acestea, ambele dezavantaje, sunt ușor de reglat o dată ce știi ce faci.

 

Sunt două lucruri care pot strica o băutură preparată la presa franceză: apa prea fierbinte și cafeaua măcinată prost. Apa prea fierbinte arde cafeaua, făcând-o amară , în timp ce o măcinătură prea fină produce o cafea tulbure cu sediment și dificil de presat. Ambele elemente sunt ușor de reglat. Tot ce trebuie să faceți cu apa este să o lăsați un minut la răcit și să cumpărați o mașină de măcinat cu discuri de ceramic. Sau ai putea cere distribuitorului de cafea să o macine mai grosier.

 

  NECESAR  

 

 

  MOD DE PREPARARE  

 

1. Se preîncălzește french press-ul.

2. Se cântărește și se macină cafeaua grunjos.

3. Se adaugă apă fierbinte (90-94 de grade Celsius), se amestecă 5 secunde și se pune deasupra pistonul, fără a presa.

4. Se lasă la infuzat 3-4 minute.

5. Se presează ușor după care se toarnă, integral, conținutul în cesti sau în alt recipient, pentru a se opri infuzarea.