Doar pentru că ați cumpărat o nouă pungă de cafea nu înseamnă că e în stare proaspătă. Iată tot ce trebuie să știți despre prospețimea cafelei – ce să se caute și ce să se evite.

 

Prepararea unei băuturi delicioase, la domiciliu, este mai simplă decât ți-ai imaginat. Nu este nevoie să cheltuiți o mica avere pe ustensile, și nu aveți nevoie de o mășinărie automată de la vreun producător de top. Tot ceea ce, într-adevăr, aveți nevoie este un echipament de bază și o înțelegere generală a fenomenelor ce afectează cu adevărat gustul cafelei dumneavoastră – dimensiunea de măcinare , timpul și temperatura de preparare a cafelei, și cel mai important, boabele de cafea.

O cafea prăjită intens vă va da un profil de gust total diferit fața de aceeași cafea prăjită mai slab. Amestecurile (blends) vă vor oferi o combinație de arome în timp ce boabele dintr-o singură origine vor evidenția notele specific de degustare a diferitelor soiuri și regiuni. Puteți găsi de obicei, toate aceste informații chiar pe pungă. Dar un factor cheie în aroma cafelei, de multe ori lipsește de pe ambalaj și acesta este data prăjirii.

Prospețimea cafelei este, de asemenea, trecută cu vederea de către marea majoritate a consumatorilor de cafea. Aceasta poate fi diferența dintre o ceașcă de cafea remarcabilă și una ordinară.

 

 

  DEGAZARE  

În timpul procesului de prăjire, se formează dioxid de carbon în interiorul boabei. De îndată ce prăjirea este terminate, eliberarea dioxidului de carbon începe. Acest proces, numit degazare, durează până la două săptămâni.

În această etapă, cafeaua este considerată prea proaspătă, motiv pentru care unele magazine de cafea nu vor începe să vândă boabele până la câteva zile după ce au fost prăjite.

Nu este ușor să știi exact când o cafea este gata pentru preparare, deoarece variază în funcție de fiecare bob și profil de prăjire. Cafeaua prăjită mai intens tind să se degazeze mai rapid. Dar temperatura, umiditatea, spațiul de depozitare și alți factori afectează acest process.

În general, cele mai multe magazine de cafea , vă vor spune să așteptați oriunde de la trei zile până la o săptămână după data de prăjire, pentru a savura cafeaua.

 

  CUM CAFEAUA AJUNGE SEACĂ  

Odată ce dioxidul de carbon părăsește boabele de cafea în timpul degazării, este înlocui cu oxygen.

Oxigenul reacționează cu uleiurile și alte substanțe solubile – ceea ce dă cafelei gustul său unic – în interiorul boabelor de cafea. Acest proces cunoscut sub numele de oxidare, este cel ce face cafeaua să se învechească. Uleiurile și solubilele oxidate înseamnă arome notabile ce nu vor mai fi la fel de pronunțate, iar cafeaua va avea un gust plat.

Pentru a ajuta la menținerea oxigenului de a ajunge la boabe, majoritatea magazinelor împachetează cafeaua în pungi închise ermetic. Unele pungi au supape care permit eliberarea dioxidului de carbon. Un container etanș ca un borcan cu capac funcționează bine.

De asemenea, depozitarea cafelei în congelator face mai mult rău, în special depozitarea pe termen scurt.

Dacă depozitați cafeaua în mod corespunzător, o pungă ar trebui să rămână în stare proaspătă timp de șase, șapte săptămâni.

 

  DE CE AR TREBUI SĂ CUMPĂRAȚI NUMAI CAFEA BOABE  

De asemenea, nu ar trebui să cumpărați cafea pre-măcinată. Mai ales dacă vă pasă de gustul cafelei.

Când cafeaua este măcinată, suprafața este crescută, permițându-i să degazarea mult mai rapid. Presupunând că este perfect sigilată la ieșirea din prăjitorie, această poate păstra prospețimea până când ajunge în mâinile dumneavoastră, dar va oxida mult mai rapid decât cafeaua boabe, după ce pachetul este deschis.

Cel mai bun mod de a menține prospețimea, este de a cumpăra cafea boabe și de a o măcina înainte de preparare.

Măcinarea cafelei cu mult înainte de preparare, sacrifică prospețimea în numele confortului.

 

  UNDE GĂSIȚI CAFEA PROASPĂT PRAJITĂ  

Dacă vă cumpărați ceașca de dimineața de la un magazin de cafea, este cel mai probabil (deși nu garantat) să obțineți cafea proaspătă, ceea ce ar putea explica diferența de gust.

Pungile de cafea găsite pe raft la magazinul alimentar sunt probabil acolo de luni de zile. Din păcate, nu există nici o modalitate de a ști cu exactitate cât timp au stat acolo. Cele mai multe magazine nu stampilează pungile cu data prăjirii.

Vei fi norocos dacă vei găsi o etichetă cu enunțul ’a se consuma înainte de’ , dar nu există încă nici o modalitate de a spune cât timp punga a stat pe raft.

Cel mai bun mod de a vă asigura că obțineți cafea proaspăt prăjită este să o cumpărați de la magazinele specializate ce își notează data prăjirii. Atunci când achiziționați cafea on-line, sunt expediate în câteva zile de la prăjire. Și până la momentul în care ajunge, este de obicei gata pentru preparare.

De asemenea puteți găsi magazine locale unde puteți cumpăra direct. Întrebați când vine un stoc nou de cafea și astfel puteți obține cu ușurință o cafea proaspătă. Nu uitați să lăsați să se termine cea mai mare parte a procesului de degazare înainte de preparare.