Cafeaua este una dintre cele ai populare băuturi de pe pamânt, dar în ciuda popularității sale, cei mai mulți oameni nu cunosc prea multe despre ceea ce beau în fiecare dimineață.

Citește în continuare pentru a afla de unde provine cafeaua și cât de multă apă este nevoie pentru a crește un kilogram de cafea.

 

  1. LEGENDA CAFELEI SPUNE CĂ A FOST DESCOPERITĂ DE UN PĂSTOR  

Mitul cel mai răspândit, este despre un pastor, etiopian, de capre pe nume Khaldi, care a observant cum animalele sale reacționează nervos după ce mănâncă boabe coapte de cafea.

 

  2. MOCHA A FOST INIȚIAL NUMELE UNUI PORT DIN YEMEN  

Orașul Mocha a fost primul port ce a răspândit boabe de cafea în restul lumii. Se spune că boabele de cafea din Yemen au avut o aroma de ciocolată, o caracteristică care a dus la denumirea băuturilor cu ciocolată drept ‘Mocha’.

 

  3. CELE DOUA SPECII DE CAFEA SUNT ARABICA ȘI CANEPHORA (ROBUSTA)  

Robusta este mai productive, rezistă la boli și are un conținut ridicat de cofeină. Arabica are cu 50% mai multe lipide și aproape de doua ori cantitatea de zaharuri, care duc la o aciditate mai mare și la hidrocarburi aromatice mai complexe. Cafeaua mai ieftină tinde să fie robusta, în timp ce cele mai multe cafele de specialitate sunt Arabica. Fiecare dintre aceste specii sunt clasificate în soiuri, bourbon și typical fiind cele mai frecvente tulpinii. Soiul robusta este atât de omnipresent că majoritatea prăjitoriilor vor eticheta produsele drept robusta și veți vedea rar utilizat termenul de canephora afară de contexte mai științifice.

 

  4. PLANTA DE CAFEA NECESITĂ O CANTITATE IMENSĂ DE APĂ  

Oamenii vorbesc despre modul în care producția de carne de vită face risipă de apă. În timp ce 500 grame de cafea necesită 8000 litri de apă.

 

  5. CULOAREA BOABELOR DE CAFEA POATE VARIA  

Încep de la culoarea verde și pe măsură ce se coc, trec la galben, portocaliu sau roșu în funcție de soi.

 

  6. EXISTĂ MII DE SOIURI DOAR ÎN ETIOPIA  

Cea mai mare parte din ceea ce bem sunt doar câteva soiuri diferite, dar în pădurile din Etiopia se găsesc mii de tipuri diferite ce nu au fost încă cultivate.

 

  7. O PLANTĂ DE CAFEA POATE TRĂI PÂNĂ LA 200 DE ANI  

Atunci când germinează, partea de sus a plantei arată ca o sămânță mica, adorabilă, care crește în cele din urmă într-o plantă stufoasă, care poate trăi timp de două secole.

 

  8. PRĂJITORIILE CUMPARĂ CAFEA PENTRU UN AN  

În general, țările producătoare de cafea, au doar o recoltă pe an (unele două), așa că prăjitoriile achiziționeză cafea pentru un an, astfel se păstrează în stare proaspătă prin intermediul tehnologiei speciale de depozitare. Boabele verzi de cafea pot sta într-un deposit ceva timp, dar sunt expediate în aceeași zi în care sunt prăjite.

 

  9. STATELE UNITE ALE AMERICII CONSUMĂ CEA MAI MULTĂ CAFEA  

Germania este pe locul doi.

 

  10. POȚI BEA CEA MAI BUNĂ CAFEA DIN LUME FOARTE IEFTIN  

Cafeaua este unică printre mărfurile în care chiar și cele mai scumpe pungi de cafea sunt încă destul de ieftine dacă o prepari acasă.

 

  11. ATUNCI CÂND JUDECĂTORII DEGUSTĂ CAFEAU, O SORB PUTERNIC  

Cu scopul de a obține o imagine exacta a tuturor aspectelor legate de aroma cafelei, judecătorii o sorb astfel încât lichidul să atingă întreg ansamblul gurii lor, deoarece fiecare parte a gurii este în accord cu diferite arome (limba cu dulceața, spatele gâtului cu amarăciunea).

 

  12. EXISTĂ TERMENI SPECIFICI PENTRU A INDENTIFICA AROMA  

Asociația cafelei de specialitate a creat o roată de aromă pe care prăjitoriile o folosesc atunci când evaluează caracteristicile și defectele specifice cafelei, variind de la asocieri pozitive, cum ar fi aroma de caise sau de ciocolata la cele negative, cum ar fi gustul de cărbune sau paie.

 

  13. CAFEAUA ARE MAI MULTE AROME DECÂT VINUL  

Unele surse dau numărul caracteristicilor aromatice ale cafelei undeva la 1500, în comparative cu cele 200 găsite în vin.

 

  14. ESPRESSO NU ÎNSEAMNĂ RAPID  

Termenul provine din verbul latin care înseamnă ‘ a presa’. De asemenea nu-l pronunța cu ‘x’.

 

  15. ESPRESSO ARE MAI PUȚINĂ COFEINĂ DECÂT CAFEAUA PREPARATĂ PRIN INFUZARE  

O cană de 200 mililtri are de aproximativ 2.3x mai multă cofeină decât un shot de espresso. Espresso are mai multă cofeină pe volum, dar dimensiunea de servire face diferența.

 

  16. PROCESUL DE MĂCINARE ESTE O PARTE ESENȚIALĂ ÎN PREPARAREA CAFELEI  

Cafeaua își pierde proprietățile mult mai repede odată ce a fost măcinată. Pentru o băutură de calitate, cumpără cafea boabe pe care le macini înainte de preparare. Este atât de important încât magazinele de cafea investesc mii de euro cu râșniță, pentru a asigura o măcinătură uniform și precisă.

 

  17. CAFEAUA ÎȘI PIERDE 70% DIN AROMĂ ÎN 2 MINUTE  

Conform standardelor oficiale, cafeaua este învechită dupa 15 minute.