Un snob al cafelei vă va scrie, fericit, un poem despre profilul aromatic al espresso-ului său preferat, vorbind despre șolduri de trandafir și fructe de piatră și indicii glorioase de ciocolată. Dar șansele sunt, daca intri într-un magazine de cafea și comanzi un espresso, să obți o ceașcă aburindă mică cu ceva ce arată ca uleiul de motor, miroase a scrumieră auto și are gust de cauciuc. Chiar și iubitorii de espresso vor admite că acesta poate fi teribil, dar mare parte din reputația amară a băuturii, se datorează neînțelegerilor atât din partea consumatorilor cât și a profesioniștilor.

 

 | CÂND A FOST INVENTAT, VITEZA ERA PRIORITATEA | 

Cu toate că veți obține o privire tăioasă de la barista pentru pronunțarea cu ‘x’, espresso a fost într-adevăr, dezvoltat ca o versiune italiană, futuristă a k-cup. Timpul de exctracție sa schimbat, datorită echipamentului și a cafelei, dar cele mai multe shot-uri sunt produse în sub 30 de secunde.

 

 | NU EXISTĂ NICI O MODALITATE DE A STABILI GUSTUL | 

Dacă te duci într-un bar și ceri doar ‘o bere’, ai putea obține un pilsner sau lager. Papilele gustative nu știu la ce să se aștepte, astfel încât chiar și o bere scumpă este o potential dezamăgire. Același lucru este valabil și pentru espresso: termenul înseamnă doar un stil de preparare, general, care se aplică la o gamă largă de posibilităti diferite.

 

 | AVEȚI POSIBILITATEA SĂ UTILIZAȚI ORICE BOABE DE CAFEA PENTRU A FACE ESPRESSO | 

Prăjitoriile de cafea dezvoltă, de multe ori, un amestec special pe care îl propun pentru utilizarea în mașinile de espresso. Uneori, magazinele de cafea oferă mai mult de o gamă de espresso, cu scopul de a evidenția diferite profiluri de aroma (de obicei, una ciocolatie și una fructată), dar este mai puțin frecvent să găsești mai mult de două, trei opțiuni, deoarece fiecare boabă de cafea, necesită parametrii de preparare, ușor diferiți.

 

 | ESTE ADESEA UN CENTRU DE SCHIMB PENTRU BOABE MIZERABILE | 

Este atât de greu să faci o ceașcă decentă de espresso, date fiind instrumentele și instruirea disponibile încât prăjitorii tind să utilizeze boabe de o calitate inferioară pentru amesteurile de espresso, știind că, particularitățile lor unice sunt mai puțin probabil să ajungă în ceașcă. Boabele sunt adesea prăjite mai intens, pentru a tine cont de un anumit profil gustative, mai amar. Acestea fiind spuse, espresso devine mai popular. Apar tot mai multe cafenele unde folosesc, pentru espresso, cafea prăjită mai slab dintr-o singură origine.

 

 | AR TREBUI SĂ ÎL AMESTECI | 

Uneori, veți vedea un strat cremos, cu aspect de caramel în partea de sus a espresso-ului. Se numește crema, care rezultă din uleuirile de cafea, extrase sub presiunea apei calde. Sunt prea mult variabile pentru a spune dacă, crema, este semnul unui shot de espresso bun sau nu, dar este de obicei mai amară decât restul băuturii, astfel încât trebuie amestecată.

 

 | CEI MAI MULȚI OAMENI ÎL BEAU REPEDE | 

Unii barista, jură că ai doar 15 secunde înainte ca espresso-ul să devină stătut, dar cei mai desăvârșiți au subliniat faptul că nu este important modul în care este consumat. Dacă băutura este prea caldă, tu de fapt, nu vei gusta aroma completă, așa că se lasă la răcit timp de un minut.

 

 | NU ESTE O COMANDĂ POPULARĂ, DAR UN INGREDIENT FOARTE POPULAR | 

Băutura de espresso este o mica parte din afacerea celor mai multe magazine – de obicei, doar 1-3% din comenzi – dar calitatea influențează mai mult decât consumatorii de espresso, deoarece ete un loc de constructive pentru băuturile pe bază de lapte, cum ar fi latte și cappucinno. Dulceața și corpolența laptelui, poate ajuta la mascarea unui espresso prost, dar un espresso greșit este greu de ignorant chiar și cu o pompă de ciocolată sau vanilie.

 

 | NU ESTE RECOMANDAT DE TOȚI PROFESIONIȘTII CAFELEI |  

Ca metodă de preparare, espresso, este mai mult ca o lupă decât o fereastră către suflet. Exagerează anumite caracteristici ale unei cafele, pentru a face o reprezentare intensă, dar incorectă a potențialului unor boabe. Ca dovadă a dificultăți de preparare în mod corect, este faptul că o mulțime de profesioniști nu îl comandă.

 

 | VĂ VEȚI BUCURA DE ESPRESSO MAI MULT, DACĂ VĂ ÎNTREBAȚI BARISTA CE GUST ARE | 

Un barista bun știe când un client nu dorește un monolog, despre paleta de arome, astfel încât acesta s-ar putea să nu sară imediat pentru a oferi părerile sale, dar nu strică să întrebi. În cazul în care se uită amuzat sau dă un răspuns critic, este o dovadă că el nu știe defapt ceea ce servește. În cazul în care vă spune că ar trebui să aibă un gust ca de măr copt, fulgi de cocos sau de alunecăre de teren de pe Amazon, cel puțin știi dacă vor atinge scopul lor. Dar dacă ei nu pot da nici un indiciu despre ce gust ar trebui să aibă, șansele sunt să fie ceva ce nu ai vrea să pui pe limbă.