#1: O CAFEA PRĂJITĂ MAI INTENS = O CAFEA MAI ‘TARE'  

În timp ce cafeaua prăjită mai intens are cu siguranța anumite arome mai pronunțate ( afumat/ciocolată), asocierea cu ‘tăria’ (cantitatea de cafeină) este o concepție greșită, destul de mare, printre consumatorii de cafea.
Presupunerea generală este că, deoarece aer un gust mai intens de cafea, ea trebuie să aibă multă cafeină. Acest lucru este complet fals; de fapt, cafeaua prajită intens și cafeaua prăjită mai slab au mai mult sau mai puțin, aceeași cantitate exactă de cafeină pe gram.
Un alt zvon care circulă prin lumea cafelei în ultimul timp, a fost exact opusul: cum că temperaturile mai ridicate de prăjire , elimină cafeina. Din nou, total fals! Prăjirea boabelor de cafea pentru o perioadă mai lungă de timp, creează, într-adevăr pierderi de apă și contracție, astfel încât, ca urmare, se poate presupune că există o concentrație mai mare de cafeină în cafeaua prăjită intens, din moment ce masa totală a boabelor a fost afectată. Cu toate acestea, acest lucru are foarte puțin de a face cu conținutul real de cafeină al unei cesti de cafea.

 

 #2: ESPRESSO ESTE BĂUTURA CU CEA MAI MULTĂ CAFEINĂ, PE CARE O POȚI COMANDA  

Uneori sunt zile în care aveți nevoie de o cantitate suplimentară de cafeină pentru a trece ziua. Dar știați că espresso nu este cea mai eficientă soluție pentru o dimineață mohorâtă, de luni. (Chiar dacă este delicios, evident.)
În mod surprinzător, o cafea preparată la filtru sau prin altă metodă de infuzare (V60, syphon, woodneck), conține mult mai multă cafeină pe ceașcă decât un espresso. Da, ai citit bine! Un shot de espresso conține în mod tipic 47-65 mg de cofeină, în timp ce o ceașca 250 ml de cafea conține 95-200 mg –cam dublu.
Știința din spatele acestui lucru are mult de a face cu timpul de extractive. Un espresso este extras într-un interval de 30 de secunde, în timp ce infuzarea durează aproape de trei ori acel interval. Concetrația de cafeină este mai mare în espresso, dar diluarea cu lapte și zahăr este adesea dăunătoare obiectivului stabilit de dumneavoastră.
Și apoi există metoda de extracție a cafelei la rece (cold brew), ce se prepară într-o perioadă extrem de lungă de timp (10-12 ore). Poate avea o cantitate mai mare de cafeină. În timp ce metoda de preparare la rece nu folosește căldură pentru a extrage cafeina, contactul - cuplat cu timpul de infuzare – produce o băutură destul de potentă.
Verdict? Ia cappuccino sau latte, deoarece are un gust cremos și minunat, dar dacă aveți nevoie într-adevăr de vitalitate în plus, comandă o cafea preparată prin metodele de ‘brewing’, cald sau rece.

 

 #3: DACĂ AI DUBII, COMANDĂ ÎNTOTDEAUNA UN LATTE  

În parte din cauza cafenelelor din al doilea val și culturii pop, s-a popularizat termenul de ‘latte’. Pare destul de comun pentru noii consumatori de cafea să apeleze la acest termen – mai ales, odată cu cafeaua din al treilea val, ce devine tot mai complicată.

Acest lucru are sens într-o măsură – ‘latte’ este cea mai slabă băutură pe care o puteți comanda dintr-o cafenea, iar laptele face băutura foarte adorabilă și simpatică pentru începători. (De asemenea, are un nume sonor care te face să te simți ca un om de afaceri de fiecare data când comanzi).
Cu toate acestea, nu ar trebui să vă limitați la o singură băutură. Deci, aici sunt unele băuturi de siguranță.
#1. Ești într-o cafenea cu reputație uimitoare și doriți ceva ușor de băut.
Obține un ‘FLAT WHITE’. Are un gust mai proeminent de cafea delicoasă, iar acesta va veni, probabil, cu un ‘art-latte’ de excepție.

#2. Ești într-o cafenea dubioasă și nu ești sigur cât de bună este cafeaua.
Comandă un ‘iced long black’. Este aproape imposibil de făcut prost. În cazul în care espresso este prea acid, aceasta va funcționa în continuare, deoarece este o băutură rece și nu va fi prea copleșitoare. În cazul în care espresso este prea amar, nu e chiar atât de rău, deoarece acesta a fost lungit în mod considerabil cu apă și gheață.
Acestea fiind spuse, nu-ți fie frică să experimentezi cu meniul dintr-o cafenea. S-ar putea să gasești noua ta băutură preferată. Barista este mai mult decât fericit să vă ghideze prin ce ar trebui să știți.

 

 #4: NU COMUNICAȚI CU BARISTA  

Este posibil să fi citit un articol sau să fi auzit despre un barista cum ‘dă ochii peste cap’ la comanda unui biet client, ce a vrut să adauge sirop de alune în cafeaua lui. Și acum ești absolut îngrozit de a comanda cafeaua pe care o doriți cu adevărat pentru că te simți vinovat sau judecat. Adevărul este că, dacă doriți cafeaua să fie făcută într-un anune fel, orice barista ar fi recunoscător pentru a primi instrucțiuni specifice, împreună cu comanda dumneavoastră. Ajută să vă asigurați că obțineți cea mai bună băutură posibilă, și de asemenea, face treaba mult mai ușoară. Cu toate acestea, este responsabilitatea dumneavoastră ca client să aveți o idee despre ceea ce de fapt comandați. Fiind informat faceți comunicarea mai lină între cele două părți – și ca urmare, toată lumea e fericită.