Din cauza extinderii ariei de producție, boabele de cafea ARABICA, din Brazilia, prezintă diferențe în aromă în funcție de originea lor. Deoarece cele mai multe dintre aceste cafele sunt procesate prin uscare, din cauza lipsei de apă, au rata calității diferităîn comparație cu boabele de cafea Arabica, procesate prin spălare. Ele sunt clasificate ca 'Brazilia' pentru a le distinge de alte cafele provenite de la alți producători. Datorită aromelor distincte, cafeaua din Brazilia este clasificată drept moale(soft), tare(hard) sau RIO. O cafea RIO are o aromă dură de acid ionic. Această caracteristică a fost asociată cu cafelele transportate de la Rio si Victoria. Cafeaua numită RIO poate proveni din orice parte a zonei cultivată cu cafea din Brazilia și nu numai cele din părțile expuse la vânturile oceanice. AROMA 'RIO' poate apărea și în alte țări. În mod curios, aceste cafele cu o aromă 'specială', sunt apreciate în Africa de Nord, Orientul Apropiat și Europa de est. Cuvântul 'soft' caracterizează cel mai mult cafeaua cultivată în Sao Paulo și MINAS GERAIS. Ele sunt ușoare cu o aromă bună și considerate cele mai bune din Brazilia. Acest lucru este valabil mai ales pentru varietatea BOURBON SANTOS, care este o băutură fină, cu aciditate și corp mediu. Datorită costului mic acestea sunt frecvent folosite în amestecuri ca material de umplutură. O cafea tare are un gust astrigent. Cafeaua Parana un astfel de tip și este fară aroma Rio. Bahia, o cafea procesată prin spălare este de foarte bună calitate. Cafeaua din Brazilia stocată pentru o perioadă lungă de timp capătă un preț mai bun în anumite piețe.

Cele mai bune boabe de cafea ARABICA, din COLUMBIA, se pot compara cu celelalte varietăți de calitate din America centrală. Au un echilibru bun, între AROMĂ, ACIDITATE și CORP, însoțită de o ușoară aromă de vin. O parte importantă a cafelei columbiene este vândută ca MAM, adica de origine din Medelin, Armenia și Manizales. Cafeaua din Columbia face parte din grup 'Colombia Milds' alături de cafele recoltate din Kenia și Tanzania.

Cele mai bune boabe de cafea ARABICA sunt cultivate în Pluma Hildago și în părțile superioare din sudul Mexicului. Boabele de cafea Maragogipe, din Mexic, au devenit dintre cele mai solicitate din această categorie.  Alte boabe de cafea din Mexic sunt corpolente și cu o aciditate medie. Mexicul a fost un pionier al producției de cafea organică.

În ciuda procesării lor prin metoda naturală, cele mai bine cotate boabe de cafea ARABICA, din ETIOPIA, sunt de o calitata excelentă. Soiul 'Harrar' este uneori comercializat drept 'ETIOPIA MOCHA'. Băutura este fină, ușoară și parfumată cu o aromă puternică de vin, dar este mult mai acidă și are mai puțin corp decât adevărata Mocha din Yemen. Varietatea din Djimmah are o aciditate mică, este corpolentă și cu un gust singular. Cafeaua Arabica, procesată prin spălare, cultivată în zonele SIDAMO și LIMU este de o calitate extraordinară, bine echilibrată cu un gust fin, parfumat, și o aciditate scăzută.

Boabele de cafea ARABICA din Costa Rica sunt clasificate în funcție de altitudinea zonei lor de cultivare. Cafeaua de cea mai bună calitate vine de la altitudini mai mari (1200-1650m) și este clasificată cu termenul 'STRICTLY HARD BEAN' (SHB). Este o cafea bună, ușor acidă și mai degrabă corpolentă. Soiul crescut la altitudine joasă numit Atlantic (LGA), are un gust de iarbă cu mai puțină aromă.

Aceste boabe de cafea Arabica sunt acide, omogene și cu un 'aftertaste' de vin sec. CLASA AA din Kenia poate fi comparată cu Blue Mountain și este foarte apreciată pentru gustul său acid. Acestea fac parte din grupul 'Colombian Milds'.

Aceste boabe de cafea ARABICA aparțin grupei 'Colombian Milds'. Soiul Kilimanjaro poate fi asociate cu cafelele fine din Kenia. Sunt acide, cu un gust bogat și catifelat de vin. Pe de altă parte cafeaua prelucrată prin uscare este de calitate inferioară. În general, boabele de cafea ARABICA din Guatemala, au un gust fin- afumat și picant, cu o aciditate ridicată. Cafelele 'SHB' sunt printre cele mai bune din lume- băutura este completă cu un corp bun, acidă și parfumată.

Aceaste țări produc boabe bune de cafea ARABICA, procesate prin spălare, caracterizate de aciditate corectă și un corp bun. Lichidul este bogat cu o aromă puternică. Uneori, loturi din cafeaua provenită din Burundi, sunt afectate de 'aromă de cartofi', ca urmare a unei infecții dezvoltată pe leziunile cauzate de insecte.