Aceste varietăți prezintă caracteristici principale similare: capacitate de recoltă mediu-scăzută, boabe mari și alungite, o calitate bună a băuturii, tulpini tinere cu vârfurile de culoarea bronzului. Cu excepția unor linii de genul ‘Guatemala’ , sau ‘Blue Mountain’, ce par avea o anumită rezistență la CBD (coffee berry disease) soiurile TYPICA sunt sensibile la principalele boli și daunători. Soiurile TYPICA sunt cultivate în Columbia, America centrală, regiunea Caraibelor (Blue Mountain), Pacific, Indonezia (Java Typica) și Camerun. Soiul TYPICA sau ARABICA cultivat în mod tradițional pe continentul american central și de sud, este probabil din punct de vedere genetic, foarte asemănător cu Blue Mountain, Java Typica și Bergendal, încă cultivat în nordul Sumatrei, și de soiul ‘Blawan Pasmah’ , selectat în Java de est, care provine de asemenea din Sumatra. Unele din cele mai scumpe branduri de cafea sunt produse cu soiuri TYPICA(Blue Mountain).

                                                                                                                                                                                      

În mai multe țări, unde soiurile TYPICA au fost cultivate împreună cu soiurile de  BOURBON, fermierii tind să-l prefere pe acesta din urmă datorită vigorii sale și capacității de recoltă. Soiuri de tip BOURBON sunt încă cultivate în Columbia, America Centrală și Africa de vest. În Brazilia, varietățile ‘yellow BOURBON’ pare a avea o productivitate mai mare decât varietatea ‘red BOURBON’, dar ‘y.BOURBON’ poate fi rezultatul încrucișării naturale dintre ‘r. BOURBON’ și ‘Amarelo de Botucatu’, o varietate de Typica cu fructele galbene. Soiurile de BOURBON au frunze mai largi cu cireșe și semințe mai rotunde decat soiurile din categoria TYPICA, tulpina principală este mai puternic și rigidă, iar modelul de ramificare mai erect. În America centrală, varietatea ‘Tekisic’ este un tip din categoria BOURBON ce încă se cultivă în El Salvador. Soiuri de BOURBON sunt încă cultivate pe scară largă în Africa de vest. Selecții cum ar fi ‘Mibinizi’ , ‘Jackson’ sau ‘Bourbon Mayaguez’, cultivate in Rwanda și Burundi, precum și mai multe selecții SL din Kenia (SL28)sau ‘N39’ în Tanzania pot fi considerate ca soiuri de tip BOURBON. SL 28 prezintă rezistență la secetă sub condițiile de mediu kenian. Varietatea ‘Arusha’ din Papua  Noua Guinee este probabil legată de varietățile BOURBON selectate in Tanzania. Soiurile BOURBON pot oferi o calitate excepțională băuturii, dar de asemenea arată sensibilitate la toate bolile majore.


CATURRA este un soi pitic cu internoduri scurte, descoperit în Brazilia, la anul 1937, ca un mutant al varietații RED BOURBON. În America  centrală soiuri mutant, similare, au fost detectate(Villa Sarchi, Pacas), dar nu au fost niciodată cultivate. CATURRA are un potențial ridicat de recoltă(peste 2000kg/ha, în condiții de creștere bune), dar nu a fost niciodată recomandată în Brazilia, datorită lipsei de duritate și a unei severe suprapopulări, observate după 3 până la 4 cicluri de producție. Cu toate acestea, este bine adaptată la condițiile de creștere ce predomină în Columbia și Costa Rica, unde a servit ca bază pentru plantarea de înaltă densitate (5000 - 10000plante/ha). Asemenea varietății Bourbon, acest soi este sensibil la toate afecțiunile și dăunătorii, proprii cafelei. Caracteristicile frunzelor si fructelor sunt similare cu cele ale soiurilor Bourbon. Calitatea se îmbunătățește cu altitudinea, dar randamentul scade. Profilul de aromă este mai acid, dar mai puțin dulce decât soiul Bourbon, cu un corp ușor.

CATUAI este o varietate selectată în anii 1950 și 1960, de către Institutul Agronomic din Campinas, Brazilia și ocupă aproximativ 50% din suprafața cultivată cu cafea în această țară, și este utilizată pe scară largă în America centrală. A fost selectată ca linii F5 și F6, derivată dintr-o încrucișare între yellow CATURRA și MUNDO NOVO. Are statura pitică a soiului CATURRA, dar a moștenit vigoarea mai mare și duritatea plantei de cafea din varietatea MUNDO NOVO. Unele dintre cele mai bune selecții cu fructele roșii (red catuai) sunt desemnate prin LCH 2077-2-5, 2-5-99, 2-5-44, 2-5-72, 2-5-46 și 2-5-100 , iar selecțiile cu fructele galbene(yellow catuai) prin LCH 2077-2-5-62, 2-5-86, 2-5-66 and 2-5-32. Soiul CATUAI este sensibil la dăunători și la principalele boli specifice cafelei. În Mexic un soi similar cu CATUAI a fost selectat dintre Mundo Novo si y.Catuai, numit ‘Garnica’ . O altă varietate similară, derivată din încrucișarea dintre r. Catuai și Mundo Novo, dar cu mai multă vigoare decat r. Catuai, a fost lansat în anul 2000, în Brazilia sub numele ‘Ouro Verde’.

MUNDO NOVO, încă ocupă aproximativ 40% din suprafața cultivată cu cafea din Brazilia, unde este bine apreciată datorită densității și capacității sale de recoltă. Aceasta a fost selectată de către Institutul Agronomic din Campinas în anii 1940 și 1950, și este derivată dintr-o încrucișare naturală între SUMATRA și RED BOURBON. Înaltă în creștere, soiul MUNDO NOVO, produce în Brazilia cu aproximativ 30% mai mult decât cele mai bune linii de BOURBON. Datorită creșterii sale deschisă este plantată în mod normal la o densitate scăzută(1200-1600 plate/ha) dar poate fi cultivată cu succes și la densități de plantare mai mari (3000-4000 plante/ha). Unele dintre cele mai bune linii de MUNDO NOVO sunt desemnate de codurile  LCMP 376-4, 388-6, 379-19, 464-12, 467-11, 501-5, 502-1. O selecție de MUNDO NOVO cu boabele mai mari este numită ‘ACAIA’ (474 LCR). Cu toate că MUNDO NOVO este foarte bine apreciată la practicile climatice și de cultivare din Brazilia, acest soi a demonstrat adaptare variabilă în alte țări și este foarte puțin utilizat în alte părți. Este susceptibil la toatele bolile si dăunătorii cafelei. Caracteristicile frunzelor si fructelor sunt intermediare între TYPICA și BOURBON. La cafeaua arabica, soiurile cele mai selectate sunt cele din linii pure. Acest lucru înseamnă că acestea sunt aproape homozigot și pot fi reproduse in grădini de semințe separate. În general, crescătorii furnizeză semințe de bază din linii de reproducere fixe către agricultori specializați sau către organizații de producție a semințelor. Inspecția trebuie efectuată pentru a elimina posibilele tipuri de semințe infertile din producție. Grădinile de semințe de soiuri individuale trebuie separate de alte soiuri de cafea, pentru a evita încrucișarea.

RUIRU 11 este o varietate de arbore pitic, ce a fost selectată ca rezultat al programului de creștere ce a avut loc în Kenia în anii 1970 și 1980. Obiectivul principal al acestui program a fost acela de a obține un soi, cu randament ridicat și cu rezistență la CLR (coffee leaf rust) și CBD (coffee berry disease). Varietatea RUIRU 11 este un hibrid compozit, constând din încrucișarea dintre linii de CATIMOR și descendență de reproducere selectivă. Soiurile de plante descendente din reproducere au fost obținute prin încrucișarea soiurilor rezistente la CBD (Rume Sudan, K7, HdT) cu soiuri locale SL 28 urmat de reîncrucișarea cu SL 28. Plante individuale care prezintă o rezistență ridicată la CBD sunt folosite la încrucișări cu linii de CATIMOR, rezistente la rugina frunzelor și CBD, obținându-se astfel varietatea RUIRU 11. În ciuda unui fundal genetic eterogen, acestă varietate prezintă o uniformitate fenotipică rezonabilă datorită genei dominantă, CATURRA, moștenită de la CATIMOR. Varietatea Ruiru 11 este reprodusă artificial, prin inseminare cu mâna.

JAVA a fost selectată în Camerun, printre multe alte soiuri de ARABICA, și a fost eliberată pentru cultivare în 1980. Inițial a fost introdus din Java, și seamănă cu anumite soiuri numite ‘Abyssinia’ ce pot fi găsite în partea de est. Abyssinia este numele unui soi de cafea Arabica introdus din Etiopia în Java. JAVA este un soi viguros și afișează o rezistență bună la CBD în Camerun. În anii de producție ridicată arată o sensibilitate la rugina frunzelor; cu toate acestea, datorită vigorii sale are capacitatea de a-și recupera frunzele în anii cu productivitate scăzută. Potențialul de recoltă în Camerun, poate fin estimat la 1,5 - 2 tone/ha, în timp ce alte varietăți cunoscute, cum sunt Caturra și Mundo Novo, produc mai puțin de o tonă, sun aceleași condiții de mediu. Fructele și semințele plantei de Java sunt alungite iar tipuri de frunze tinere sunt colorate în bronz.


MARAGOGYPE este o varietate mutant (de la TYPICA), apărută în Brazilia. Ea are internoduri lungi, frunze mari, cireșe si boabe mari, dar o productivitate relativ scăzută. Există un anumit interes comercial pentru boabele cu dimensiuni mari. Prin urmare, acest soi este cultivat într-o oarecare măsură, în America și în Mexic. Mai recent au fost cultivate încrucișări între MARAGOGYPE și Pacas (Pacamara) și Caturra (Maracatu).